Het ontdekken van gaatjes in je meubel gaat vaak gepaard met schrik. Want gaatjes betekent: houtworm. En houtworm tast je antiek aan. Maar negen van de tien keer gaat het om houtworm die niet meer in het hout zit.
Kijk goed naar de kleur van de houtwormgaatjes. Is deze donker, dan gaat het om oude gaatjes die jaren geleden door de worm/kever zijn achtergelaten. Hoewel de gaatjes dus nog zichtbaar zijn, is het beestje al lang niet meer actief.
Wees gealarmeerd als:
A. Er zaagsel onder het meubel ligt, zonder dat het meubel is verplaatst. Als een meubel net verplaatst is, kan er door het draaien zaagsel uit de gangen van de houtworm zijn gekomen. Dat wil dus niet direct zeggen dat je te maken hebt met verse worm.
B. De gaatjes licht van kleur zijn. Dan is er duidelijk een beestje bezig geweest. Het zaagsel ontstaat doordat de worm zich door het hout heen eet. Het gevaar zit hem voornamelijk in de verandering van worm naar kever en het moment dat de kever uitvliegt. Nu kan het beestje overvliegen naar allerlei andere houten heerlijkheden.
Actieve houtworm
De houtworm kan zich jaren lang door het hout heen eten. De worm popt zich net onder het houtoppervlak. De kever eet zich de laatste millimeters uit het hout naar buiten, het zogenaamde houtwormgaatje is ontstaan. De uitvliegperiode is van maart tot september. Mocht je het vermoeden hebben van levende, actieve houtworm, dan is het belangrijk voor de uitvliegperiode in actie te komen.
De bonte knaagkever, ook wel genoemd "grote houtworm" of "doodskloppertje". De bonte knaagkever is een donkerbruin diertje met geelachtige spikkels en is tussen 0,5 en 1 cm lang. Het diertje komt met name voor in loofhout (iepen, eiken en kastanjehout). De uitvliegopeningen zijn 3 tot 4 mm groot.
De meubelkever, ook wel genoemd “kleine houtworm. Deze kleine houtworm zit graag in naald- en loofhout. Dit is een kleine donkerbruine kever. De uitvliegopeningen zijn 1 tot 2 mm groot.
De parketkever, de kever is licht tot donkerbruin, langgerekt en fijn behaard. De uitvliegopeningen zijn 1 tot 2 mm groot en rond van vorm.
De boktor, deze kever komt sporadisch voor in meubilair en bevindt zich veelal in het hout van monumentale gebouwen. De kever is brui/zwart met grijze strepen over de dekvleugels en lange voelsprieten. De uitvliegopeningen zijn 6-9 mm groot en ovaal van vorm.
Vragen over houtworm? Mail ons op info@booijinkenvisser.nl of neem contact op met een bedrijf dat gespecialiseerd in is bestrijding van houtworm. Wij hebben goede ervaringen met Ruvoma te Montfoort.