Gebruik van fineer

Fineer

Wat is fineer? Dit zijn dunne plakken hout van ½ tot enige mm dikte. Deze worden gebruikt voor het belijmen van meubels of plaatmateriaal om een luxe(re) uitstraling te verkrijgen. Het belijmde hout noem je blindhout.

Oorsprong fineer
In de 17de eeuw nam het gebruik van fineer toe. Er kwamen betere zaagtechnieken en dunnere zaagbladen. Door de koloniën en ontdekkingsreizen waren tropische houtsoorten voor handen. Men wilde graag pronken en deed dit o.a. door rijk gedecoreerd meubilair aan te schaffen.

17 E Eeuwse Gefineerde Rankenkast

Gezaagd fineer
Vroeger werd fineer gezaagd, voornamelijk met de hand, maar eind 19de eeuw kwamen hier ook machines voor op de markt. Bij het zagen van fineer blijft het een dikte houden van enkele millimeters. De stronk werd in dunne plakken van 2 à 3 mm gezaagd en gebundeld tot een ‘boek’. Elke ‘pagina’ heeft een vrijwel identieke tekening (met een klein groeiverloop), waar uitvoerig mee gespeeld kan worden. Het nadeel van dit zagen is dat er veel zaagverlies optreedt.

gezaagd fineer

Gestoken of geschild fineer
Tegenwoordig wordt het hout gestoomd voordat het wordt gestoken of geschild. Zo kan het mes zich makkelijker door het hout heen werken, waardoor er dunner fineer ontstaat en er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de boom. Er is geen zaagverlies. Het nadeel is dat door het stomen veel inhoudssappen verdwijnen waardoor het zijn ‘doorzicht’, kleur en diepte kwijtraakt. Dit maakt geschild fineer voor restauratie dan ook vaak ongeschikt.

Mindere kwaliteit
In de huidige meubelindustrie wordt er vaak gebruik gemaakt van gefineerd plaatmateriaal. Dit werkt sneller en is dus goedkoper dan een meubel vervaardigd uit massief hout. Hierdoor is het beeld ontstaan dat gefineerd meubilair een kwalitatief minder product zou zijn. Het tegendeel is echter waar. In voorgaande eeuwen waren de gefineerde meubelstukken juist een luxe variant op de “gewone” eiken tijdgenoten.

Verschillende Fineer SamenstellingenLuxe tropische houtsoorten
Het is zo dat hout altijd al kostbaar is geweest , vandaar dat men zuinig om ging met luxere, tropische houtsoorten en het dus liever in dunne lagen wilde belijmen. Veel van deze luxe houtsoorten waren ook nog eens ongeschikt om ze als massief hout te verwerken. Men kon als meubelmaker met deze dunne plakken, spelen met de tekening en kleur van het hout en het meubel daarmee verfraaien of spannender maken. Een speciale discipline was het combineren van verschillende houtsoorten waaruit een geometrisch (parqueterie) patroon of figuratief (marqueterie) afbeelding werd vervaardigd.Lees hierover meer in ons blog `Nooit uitbundig genoeg'.

Veel gebruikte fineersoorten
Bloem-mahonie
Noten
Rozen
Pallisander
Ebben
Citroen
Purperhart
Bruinhart
Oesterfineer

verschillende fineersoorten